divendres, 5 de maig del 2017

HOMENATGE INTENCIONAT AL “CLUB HORIZONTE” I ALS ALTRES VOLUNTARIS GAZANECS

Can Gazà voldria aprofitar la festa del segon aniversari del seu taller de Can Valero per fer pública i cridanera la seva profunda gratitud envers les persones i grups que fan de Cirineus i Veròniques als marginats en llur pujada al Calvari de les seves vides mòltes.
Quan em sent incapaç de traginar a l’escriptura la intensitat dels meus pregons sentiments, em compareix el lletraferit que hiverna al barranc de la meva infinita peresa i m'amolla peroracions sacres com les que acab d’escriure. Però no tingueu por. Dissabte dia 6 a mitjan matí, just abans de tastar la sobrassada, farem d’allò que som els exclosos: infants banyats que diuen gràcies. Gràcies de tot cor. Moltes gràcies. A tots els que feis possibles les espipellades a la nostra utòpica curolla que es manté com a lema de la feina tant al taller com al casal de Can Gazà. Ara com mai, alçam la nostra proclama: “La dignitat del pobre requereix que quan se segui a taula pugui dir que s’ha guanyat el plat de calent”.
Com a terrol mallorquí voldria fer un retruc. L’any passat, en el primer aniversari del taller de Marginàlia, els encantadors amics del “Club Horizonte” em sorprengueren amb cançons i brindis per festejar el petit miracle de la recuperació de la dignitat de part de les persones condemnades a viure i morir a la intempèrie. Enguany, han enllestit el programa de l’esdeveniment tot estirant a la rotllada companys alegres i generosos com els components de “Balls i Tonades de Mallorca”, perquè tothom pugui participar de la festa de Marginàlia.
Us ho confés obertament: anam com motos. Ens manquen hores, forces, coratges per aguantar l’envestida de cada dia. No podem creure que el taller funcioni de la meravellosa manera que funciona. Per això mateix, tot i necessitar-ho, no hauríem pensat en festes ni aniversaris. Gràcies als perseverants i esplèndids voluntaris d’Horizonte la trobada s’ha fet possible.
Quan estiguem tots junts els gazanencs farem el retruc: convertirem la festa del segon aniversari en un homenatge al club Horizonte i a tots els altres voluntaris de Can Gazà.
Al títol d’aquesta petita comunicació he introduït un qualificatiu al costat del verb homenatge, tal com “intencionat”. Tanmateix, l’adjectiu que jo volia estampar era el d’enverinat. L’acció de gràcies al club Horizonte i als altres voluntaris serà un regal amb segona intenció.
Aprofitarem la festa del segon aniversari del Taller per dipositar a les mans dels nostres fidels amics i col·laboradors la joia sagrada de Can Gazà, com és el llibre de Jaume Mateu Martí i Fiona Mersh, titulat “El preu de la vida mòlta. Diari de Can Gazà”.
Davant els nostres avaladors repetiré, si l’emoció m’ho comporta, la proclama que vaig fer a la presentació del llibre a Can Alcover: “En aquests moments la necessitat primordial de Can Gazà, la tasca essencial de Marginàlia, el desafiament dels lluitadors per la dignitat dels pobres és que aquest testament, aquest evangeli, aquesta herència sagrada, aquest regal corprenedor arribi al coneixement i a l’estima de tothom”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada