dilluns, 2 de setembre del 2013

PER "ARA" NO EXISTIM

Diumenge passat "Ara Balears", el meu estimat i admirat periòdic, ens brindava "100 propostes per als pròxims 1000 dies", tot celebrant els primers 100 diaris. L'equip del nostre diari en català explicava "els reptes que ens faran créixer i mirar el futur amb optimisme”. 
Malgrat que aquests cent punts siguin simples proclames de bones intencions, fetes en un to moderat, m'adheresc absolutament a totes. Però la meva tristesa pren la drecera de la desesperació i la ràbia quan comprov que nosaltres, els marginats, els desemparats, els miserables, no existim per "Ara".
En les 1O pàgines, gràficament perfectes, que el diari dedica al dossier, res no es diu, ni de prop ni de lluny, dels 170 mil aturats; dels 300 mil immigrants, la majoria d'ells en risc d'exclusió; dels 5 mil marginats profunds sense possibilitat de retorn; dels 4 mil drogoaddictes morts de sobredosi, malgrat tots els bons i cars projectes de salvació; dels 500 malalts mentals tirats al carrer sense la més remota esperança d'una atenció ni oficial ni privada; de les injustícies de part del Govern en la repartició de les ajudes a les institucions privades que es dediquen a suplir les tasques de les autoritats en el camp del benestar social; dels milers de ciutadans que han de passar per la vergonya de pidolar els aliments necessaris per no morir de fam...
Així mateix, en el punt 71 insinuen, tímidament i difusa, una aspiració generalitzada, que sona talment com una avemaria en una casa de barrets: "Aconseguir que les persones amb dependències greus i malalties mentals tinguin qualitat de vida". Qualitat de què, si no tenen vida? Això, si ho hagués llegit a un periòdic de dretes i en castellà m'hauria sonat a sarcasme.
La proposta 49 m'ha arrabassat un lleu i melangiós somriure, tot traginant-me a aquells utòpics anys, quan amb el doctor Barceló lluitàvem per la legalització de les drogues: "Fomentar les campanyes d'anàlisi de les drogues en les nits de revetlla per mitjà d'envelats laboratori "in situ", com a mesura de reducció de danys i prevenció entre el jovent". Aprofitant l'envelat es podrien repartir bitllets per anar a treballar a Alemanya.
Amb aquests companys de viatge els marginats no existirem ni "Ara" ni mai.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada