divendres, 17 de maig del 2013

162. JO TAMBÉ SOM PONÇ HUG

Com l'amat,  mantenc,  amic, cada cop més, el pacte de no mortificar-nos, un a l'altre, per res ni per ningú.
Tanmateix, tenim un retret a fer-nos mútuament. No complim els nostres deures de pares literaris. Els nostres fillons no han rebut, més enllà de la seva  existència, l'esment que mereixen. Els llibres poden salvar-se. Tenen cos i consistència. Però alguns escrits, molts d'ells precioses obres menors, estan condemnats a l'oblit. Vull, com  diví inspirador, que almenys gaudeixin d'un emocionat record en aquest testament.
Una d'aquestes inspirades joies roman al pòrtic d'un llibre de Ramon Rosselló sobre el "Procés contra Ponç Hug, comte d'Empúries, per pecat de sodomia". Aquest document dóna testimoni del primer judici civil d'Europa contra un gai. Es va fer l'any 1311, a Barcelona, presidit  pel fundador de la inquisició catalana el Rei d'Aragó, València, Sardenya i Còrsega, i comte de Barcelona, Jaume II. Segons la reial introducció, l'homosexualitat  "és un crim contra natura,  pel qual ve la ira de  Déu, el foc consumeix les ciutats, es produeixen terratrèmols, fam i pestes...".
El pròleg, que ens encarregà el nostre editor Lleonard Muntaner, es tot un assaig testimonial del que hem viscut i pensat sobre el fet que ens ha marcat cada passa de la nostres vides, com és la nostra singular jeia amatòria.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada