dimarts, 29 de gener del 2013

58. EL VATICÀ SE'LS BAIXA


El cas del bisbe Lugo, derrocat president de Paraguai, constituí un exemple clamorós i graciós de com el Vaticà es baixa els calçons davant de tot poder.
Quan el carismàtic i consagrat revolucionari es presentà com a candidat per destronar la criminal dictadura de dretes, el Vaticà el suspengué "a divinis", val a dir, que li prohibí qualsevol exercici del seu ministeri episcopal. Mentrestant, Roma preparava l'excomunió per expulsar-lo definitivament de l'Església un cop hagués perdut les eleccions.
Tot es trasmudà quan el poder del poble recaigué en mans del profètic bisbe. Aleshores, el Nunci canvià el decret de condemna per una carta de beneplàcit del Papa, en la que, entre elogis i consells paternals, dispensava el nou president de les càrregues episcopals, encara que no de les familiars.
Amb tot això, el bruixot de la ironia plantà dues fites històriques. Per primera vegada, malgrat fos de retruc, el Vaticà s'hagué d'agenollar davant la teologia de l'alliberació, de la qual Lugo és un gran exponent. Per altra banda, teníem dos bisbes que eren caps d'estat: el de Roma i el del Paraguai. Tanmateix, el  del Vaticà és cap d'un estat eixorc, com de rialles, mentre l’ex president de Paraguai encapçalava un referent massís per la lluita de la justícia arreu del món.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada